Gökur nr 2

Som jag skrev i ett tidigare inlägg byggde jag 2011 ett fungerande gökur av Lego. Jag var ganska stolt när det begav sig. Men med tiden har jag höjt mina skills många snäpp inom flera områden och därför känner jag att det är dags att göra ett nytt försök.

Några av de brister det gamla gökuret hade och som jag ämnar att rätta till denna gång är:

  • Jag använde mig av modifierade legobitar. Jag både borrade, fräste och limmade i vissa bitar för att få mekaniken att funka.
  • Designen var inte jättekul. Det var förvisso ett ganska medvetet val att göra det fyrkantigt och med mer traditionella legobitar, men jag har utvecklat mig mycket som legobyggare och vill göra en mer avancerad och detaljrik utformning denna gång.
  • Det slutade fungera väldigt ofta. Jag använde mig av elektronik och mekanik från ett slaktat plast-gökur. När den flyttades var dock inte konstruktionen lika robust utan saker hoppade loss eller slutade fungera av olika anledningar och fick ofta lagas.
  • Gök-ljudet var inte det jag helst hade valt.
  • Det var komplicerat att ställa in tiden.

Gökur nr 2 kommer därför att vara:

  • Helt och hållet byggt av omodifierade legobitar, förutom elektronik och mekanik. Dessa kommer dock fästas in med traditionella legobitar, eller i något enskilt fall med 3D-printade lösningar.
  • En servomotor som huvudsaklig drivkälla för mekaniken. Den går att styra precist och är samtidigt driftsäker i sig själv.
  • Ett eget Attiny85-baserat drivkort. På så sätt kan jag utforma mjukvaran som jag vill och förenkla tidsinställningen. Med en JQ6500-krets kan jag använda vilket ljud jag vill till göken.

Jag närmar mig det stadiet där designen av själva gökuret är färdig i programmet Studio. Bilden ovan är ett smakprov från det. Nästa steg blir att beställa bitar på BrickLink och prova ut konstruktionen. I regel brukar det sedan bli en ny iteration där designen förbättras och nya bitar måste beställas innan allt är klart. Det mesta av mjukvaran återstår också.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *